Gastenboek

Wat zijn wij trots op de mooie recensie van ons kerstconcert Christmas Carols door Johan Verwiel in het Goirles belang op 21 december 2022. Deze plaatsen we natuurlijk graag in ons gastenboek.

Dank je wel!


Op 13 november heeft Vocapella het concert Northern Tales uitgevoerd.
Wij willen Bas van Spaendonk bedanken voor zijn prachtig pianospel en begeleiding van diverse liederen. Bas was bereid om onze vaste pianist Rick Schilders te vervangen.
Gelukkig was Rick wel aanwezig en van hem ontvingen wij deze mooie recensie

Voor mij de eerste keer als toeschouwer in de zaal. Normaal begeleid ik dit vocaal ensemble maar door omstandigheden heb ik de mogelijkheid om eens een keer het koor te beluisteren met medewerking van Bas van Spaendonk op piano vanuit de zaal.
Wat mij opvalt is de rust die van het koor o.l.v. dirigente Jenny van Spaendonk en broer Bas (piano) uitgaat. Ondanks het feit dat het zo’n dikke twee jaar geleden is dat er geconcerteerd wordt voor publiek straalt het koor zelfverzekerdheid uit. Het programma is ambitieus zeker gezien de kleine bezetting waar dit koor mee werkt.
De keuze is deze keer gevallen op een Scandinavisch repertoire wat veel vergt van alle deelnemers. Begonnen wordt met een aantal a capella nummers waarbij de leiding van Jenny het beste oproept bij de zangeressen. Ik kom er achter dat de plaats van waaruit het concert beluisterd wordt ook bepaald hoe de verhouding in volume tussen de verschillende stemmen overkomt.
Ik zit links vlak bij de sopranen, die nota bene slechts met tweeën zijn maar die vanuit deze hoek redelijk aanwezig zijn. Ik realiseer me nu dat het geheel beter in balans is als je in het midden van de zaal zit en iets verder naar achter. Dit doet echter niets af aan de kwaliteit van de zang die, als je nagaat dat het een amateur gezelschap is, dit niveau overstijgt.
Ola Gjeilo is de constante factor in dit concert en de eerste compositie van hem wordt begeleid op de piano, wat even wennen is voor het koor i.v.m. zuiverheid. Het pianospel van Bas is evenwichtig en heel subtiel van toon wat zeker een meerwaarde is in dit prachtige stuk muziek.
Dit gevoel blijft hangen, ook tijdens de rest van het concert met vooral verschillende composities van Ola Gjeilo afgewisseld met Stefan Nilsson, F.M. Herzog en een eigen arrangement van een Keltische melodie.
Het concert wordt twee keer aangevuld met prachtige pianostukken van Edvard Grieg en Ralph Vaughn Williams. Mooi beheerst gespeeld en heel subtiel, wat voor mij, als een wat hardhandige pianist een nieuwe wereld opent (mijn vrouw Ine attendeert mij hierop met de opmerking: “kijk, zo kan het ook”) Al met al een leermoment voor mij als pianist maar zeker ook de moeite waard om een koor wat je al zo lang kent vanuit een andere situatie te beluisteren.
Een concert wat waardering oproept zeker ook gezien het feit dat deze groep zangeressen ieder volgend concert een gedeeltelijk nieuw repertoire instudeert.
Petje af en respect voor weer een zeer boeiend concert.
Jullie blijven voor mij de favoriete meidengroep. Zie uit naar het volgend concert.
Rick Schilders

   Vocapella Adiemus

Wij kijken terug op een heel geslaagd concert en danken ons ensemble voor hun onmisbare ondersteuning en het vele publiek dat ons concert heeft bezocht

Recensies

Adiemus, concert van Vocapella, Jan van Besouwhuis, Goirle, 28 oktober 2018.     Muziek: Karl Jenkins. Uitvoerenden: Vocapella met samengesteld instrumentaal ensemble. Onder leiding van Jenny van Spaendonk

De gemeente geeft subsidie voor uitingen van kunst. Er is, zeker in tijden van bezuinigingsdrang van overheden, discussie of gesubsidieerde kunst wel bestaansrecht heeft. Het op zondag 28 oktober gegeven concert van Vocapella is een klinkend argument, dat deze subsidies wel degelijk goed besteed zijn. Voor een bijna geheel gevulde kapel, een kleine 200 bezoekers, gaven Vocapella, samen met een voor deze gelegenheid samengesteld ensemble, onder leiding van Jenny van Spaendonk een gratis toegankelijk concert met uitsluitend werken van de Welsh componist Karl Jenkins.

Het concert startte met drie losse stukken, ‘Healing Lights, ‘Exultate Jubilate’ en ‘Introit’, waarna ‘Songs of Sanctuary’ opgepakt werd, het leeuwendeel van het concert.

Fascinerend is hoe Jenkins blijkbaar de logische stap heeft gezet, om van de, door de eeuwen heen sterk geformaliseerd geraakte en voor de huidige luisteraar nu bijna betekenisloze Latijnse tekst in ‘Jubilate’ of ‘Requiem’, over te stappen naar écht betekenisloze klanktekst – tekstklank in ‘Songs of Sanctuary’. In deze zin was de programmering van dit concert ook verhelderend en aangenaam.

En dat voor dit concert een aantal door Jenkins voorgeschreven herhalingen in de Songs niet uitgevoerd werden was voor ondergetekende ook aangenaam; Jenkins heeft een groot werk geschapen, maar in de vorm eenvoudig, op punten eentonig zelfs vind ik. Misschien ontbreekt het mij aan Bruckneriaans uithoudingsvermogen.

De uitvoering van Vocapella daarentegen was juist niet eentonig.

In het begin van het concert dreigden de hogere vrouwenstemmen in het gedrang te komen. Dit kan komen doordat de akoestiek van de kapel van het Jan van Besouwhuis in zijn basis een voorkeur voor lagere tonen lijkt te hebben – alsof de woofer aan staat. Het is aan de gezamenlijke inspanningen van de koorleden, het op elkaar afstemmen van de verschillende partijen en instrumentalisten, het arrangement én de aanwijzingen van Jenny te danken, dat de balans steeds beter gevonden werd, vooral in ‘Songs of Sanctuary’.

Jenny kan goed dirigeren. Ze heeft een mooie, vocaal gerichte techniek, maar weet met precies gegeven cues ook de instrumentalisten dat te geven wat ze nodig hebben – ze heeft het geheel in de hand. Daarboven werd tijdens het concert ook duidelijk dat ze muzikaal enthousiasme over kan brengen, waardoor iedereen in een flow kwam, het publiek incluis.

Jenny is ook verantwoordelijk voor het arrangement voor het ensemble en koor, een duivelse klus lijkt me – en die heeft ze goed geklaard.

Dat de vrouwen van Vocapella hun mannetje stonden blijkt uit de sferen die gecreëerd werden in ieder afzonderlijk deel van de Songs en van de sfeer in de kapel. Tijdens de goed anderhalf uur musiceren en luisteren zonder pauze was niets te merken van moeheid bij de vertolkers en bij het publiek. Het spontane, tóch gegeven applaus na ‘Adiemus’, de aangehouden aandacht die voelbaar was en de ovatie aan het eind gaven mij in ieder geval de sterke indruk dat hier meer aan de hand was dan een concert; het was een dierbare ervaring.

Bas van Spaendonk

 

Wie Vocapella volgt weet dat het een geweldig mooie klankkleur heeft.

Dit kwam ook nu weer tot uiting tijdens dit concert.

Het koor moest er wel even in komen, maar met name het Introit uit het Requiem van Jenkins was “kippevel”.

“Songs of Sanctuary” was van een ontroerende schoonheid met muzikale ondersteuning van mensen die weten hoe het moet en was wat geluidsterkte mooi afgestemd.

Dit koor maakt nog steeds een positieve ontwikkeling door en je kunt aan de koorleden zien dat ze er plezier in hebben. Het spatte er als het ware van af.

Ook de dirigente, die de touwtjes strak in handen had, swingde er lustig op los, een teken – naar mijn idee – dat het allemaal lekker loopt.

Het moet gezegd worden, Jenkins ligt goed in het gehoor, is niet al te moeilijk voor de luisteraars. Wie  dit concert niet heeft bijgewoond heeft echt wat gemist.

Het hele concert kan zo integraal op de cd zou ik zo zeggen.

Jo Schilders

 

12 reacties op Gastenboek

 1. admin schreef:

  nog enkele reacties :

  Magisch….. Magisch !!

  Prachtig… overweldigend… bedankt dat je me getipt hebt

  Wat een geweldig optreden. Wat een prachtige stemmen. De cd heb ik al jaren lang grijs gedraaid. Dus alles was zeer herkenbaar. Wat geweldig zal het zijn geweest om dit te studeren. En wat zal het heerlijk zijn om dit te mogen zingen. Klasse!!!

  Wat was het schitterend vanmiddag, echt geweldig. Chapeau????

  Ik wil even laten weten dat ik het prachtig vond. Er waren kippenvelmomenten bij en momenten dat ik niet stil kon zitten. Ècht mooi??

  Wat geweldig! Wist niet wat ik moest verwachten, heb zeer genoten. Mooie stemmen, mooie liederen, geweldig samen met de begeleiding. Mijn dag was helemaal top!

 2. Gerard Franken schreef:

  Op 27-10-2018 hebben we ontzettend genoten van jullie optreden. Het geheel was in een woord verbluffend. Het leek wel of het hier profesionals betrof.
  Complimenten, CHAPEAU, CHAPEAU.

 3. Nico van Sabben schreef:

  Beste mensen,
  Wij zijn vandaag naar jullie concert geweest en hebben geweldig genoten. Een zeer apart repetoire, maar het was fantastisch. Chapeau!!

 4. admin schreef:

  Reacties op het Kerstconcert : Noel – 18 december 2016

  Berry Kuijpers schreef via Facebook

  Wat hebben we genoten van jullie sfeervolle à capella kerstconcert.Complimenten, dames !

 5. admin schreef:

  Reactie van Tom Hofhuis via de mail

  Wat hebben wij genoten. Complimenten voor zuiverheid. Ik weet hoe moeilijk het is, zonder begeleiding.

  Vocapella. Je moet het gehoord hebben, anders geloof je het niet. Bravo.

  Wij hadden helaas geen tijd voor de na zit. Helaas.

 6. Mak Oisterwijk schreef:

  Kerstconcert Vocapella afgelopen zondag 20-12-2015 12.00 uur
  Klasse Theater in Tilburg

  Dit concert is een van de vele concerten van Vocapella die wij de afgelopen jaren bezocht hebben.
  Wat ons het eerst opvalt is dat dit voor ons één van de betere concerten is, niet in de eerste plaats door het feit dat het zingen van a capella en de keuze van wat klassiekere nummers heel erg goed uitpakt en gedragen wordt door de elf zangeressen.
  De klankkleur is prima, vooral in de vierstemmige stukken waar wij vooral getroffen worden door het timbre van de laagste vrouwenstemmen.
  Ook de interactie tussen zangeressen en dirigente vertaald zich meteen in muziek met een prachtige expressie en verstaanbaarheid.
  Het repertoire is breed en zeer gevarieerd en we zijn onder de indruk van de dubbelkorige werken, die toch maar even door elf zangeressen ten gehore worden gebracht

  Het is prima dat het verhaal even aan elkaar gepraat wordt (zij het in bescheiden mate) wat de zangeressen de tijd geeft om van opstelling te veranderen of om zich even in te leven in het volgende stuk, wat nodig is in dit programma.
  Middeleeuwse stukken laten zich nu eenmaal anders benaderen dan de Nederlandse Kerstliederen of Russische muziek.
  Met name deze laatste kerstmuziek van Tchaikowsky heeft ons erg getroffen door de spirituele benadering, de harmonie en de stembeheersing.

  Al met al een kerstconcert met een gouden randje wat voor ons drieën deze dagen een extraatje heeft bezorgd.

  Ga zo door.
  MAK Oisterwijk
  Jo-Sam-Ine

 7. Marga van Schaaik schreef:

  Wij willen alle gasten die ons concert “Vocapella kleurt het witte doek” hebben bijgewoond hartelijk danken voor de belangstelling.

  Graag tot de volgende keer

 8. Mooie passie-uitvoering afgelopen zondag! Vooral de heel fraaie versie van ‘Into the West’ trof me erg, originele programmering.

 9. Ton van Baest schreef:

  Ik heb er geen spijt van dat ik de zon voor een uurtje heb buiten gesloten. Wat een mooi concert !! De samenklank van Vocapella is puur genieten. Toen jullie Alta trinita beata inzetten, kropen de rillingen me over de rug. Gefeliciteerd met dit resultaat. Mooie stukken, zeker niet altijd makkelijk, maar met warmte en beheersing neer gezet. Ik hoop dat de kapel de volgende keer vol zit !!

 10. Rick Schilders schreef:

  Succes a.s. zondag met jullie passie-concert
  Ik heb gehoord dat jullie het gehele weekend hard gewerkt hebben
  en ben er vast van overtuigd dat het weer geweldig wordt
  Een groep die zo eensgezind is als deze moet wel goed klinken
  Maak er iets moois van
  Jullie pianist en mentor Rick

 11. hein Verboven schreef:

  Mooie site dames.
  Tip: doe ook een stukje over het repetoire

 12. Nico van Sabben schreef:

  Zeer mooi kerstconcert in het Jan van Besouwhuis.
  Proficiat!

Reacties zijn gesloten.